Sharp är sedan 2024 stolt sponsor av stiftelsen Goodsport som verkar för integration och ett bättre samhälle med idrotten som verktyg. Vår hållbarhetsspecialist Annika och marknadsspecialist Tim var tillsammans med Goodsports vd Patrik Asplund och nationella samordnare Alexander Östlund Mezan och besökte Hudiksvall där Goodsport har sitt koncept Nattfotboll. Under besöket höll Patrik och Alexander en utbildning i konflikthantering med de unga ledarna som driver nattfotbollen i Huddik.
Första intrycket
Tim och Annika fick se hur utbildningarna går till, träffa de unga ledarna samt se nattfotbollen in action.
-Det är otroligt fint att se unga duktiga ledare som är en trygg punkt och verkligen gör skillnad för barn och ungdomar som kan umgås, ha kul och känna gemenskap, säger Annika.
-Det är häftigt att se konceptet nattfotboll och hur drivna de unga ledarna är. Att vara ledare är svårt, så att de svarar så klokt på frågorna under utbildningen är imponerande, säger Tim.
Hur är det att vara ledare på nattfotbollen?
Gemenskap genomsyrar Goodsport
Bweywa, ledare är 18 år och jobbar sedan ett år fredagskvällar i idrottshallen i centrala Hudiksvall. Genom samarbetet mellan lokala idrottsklubben Strands IF och stiftelsen Goodsport får alla mellan 10 – 25 år varje fredag spela fotboll, hänga med sina vänner och känna gemenskap.
-Det är så roligt att jobba med barn och se hur glada alla är. Det kan ibland vara svårt att vara ledare, men jag får chans att lära mig att hantera konflikter och sätta gränser. Det är viktigt att lyssna på ungdomarna och visa att de kan lita på mig, det är så jag får respekt, säger Bweywa.
Att se barnens glädje är drivkraften
-Det är väldigt roligt att vara ledare och jag blir glad och får energi genom att umgås med barn och ungdomar. Jag jobbar både i skolan och på fritids så jag är van att arbeta med unga och känner alla i området. De kommer till hallen på fredagar för att spela fotboll och ha roligt och det är ju bättre än att sitta framför skärmar eller hitta på tokiga saker. Alla längtar efter fredag, säger Hassal, ledare.
Vad behövs för att driva nattfotboll?
Patrik Asplund, VD på Goodsport Foundation, har arbetat med sociala projekt sedan 2000 och har en bakgrund från Fryshuset i Stockholm och Djurgården Fotboll. De senaste tio åren har han arbetat med Goodsport med målet att stötta organisationer och aktörer att skapa spontana idrottsaktiviteter för barn och ungdomar i utsatta områden runt om i Sverige.
-Jag kan känna igen mig i känslan av utanförskap och vill bidra till meningsfulla aktiviteter, skapa strukturer och öka tryggheten, säger Patrik.
-Våra ledare som är i 18–20 års åldern, är otroligt viktiga eftersom de är också är förebilder. För oss gäller det att utbilda dem, ge energi och göra dem trygga. Det är avgörande att ha rätt ledare som har lokal kännedom och känner ungdomarna.
Det gäller att få tillgång till idrottshallar och finansiering till löner och andra kostnader. Slutligen gäller det att få ett långsiktigt samarbete mellan kommun, näringsliv och idrottsrörelse och att hitta eldsjälar.
Vad önskar du för framtiden?
-Jag vill inte ha korta projekt, utan långsiktiga verksamheter där hållbarhetsrapportering kan utvecklas. Jag vill också att media mer kan lyfta allt det goda som händer i samhället.
Alexander Mezan Östlund om nattfotbollen
Alexander Mezan Östlund har arbetat de tio senaste åren som nationell samordnare för Goodsport nattfotboll i samarbete med kommuner och föreningar runt om i landet.
Som före detta fotbollsproffs älskar Alexander idrott och vet hur viktigt föreningslivet är för att skapa mötesplatser med duktiga ledare och förebilder med sunda värderingar.
-Det är lätt att hamna i destruktiva miljöer och Goodsport vill bidra till ett bra samhälle och vara en motpol till dagens hårda jargong. Ett mål är att ungdomar från olika kulturer och områden kan lära känna varandra och bli vänner. Goodsport samarbetar alltid med skola och omsorg och om de kan lösa konflikter underlättar det för alla, säger Alexander
Goodsport arrangerar tillsammans med föreningar gratis aktiviteter och prova-på-idrotter och lånar även ut utrusning; dans, basket, kampsport, boxning, armbrytning, schack, e-sport men också läxhjälp, och formar verksamheterna efter vilket behov som finns i respektive område.
-Tillsammans har vi alla en uppgift att integrera på rätt sätt och ta oss tid, det räcker inte att bygga ett samhälle på eldsjälar, förebyggande arbete är en viktig del för att för att lyckas, avslutar Alexander.