När pandemin slog till våren 2020 tvingades vi över en natt ställa om till distansarbete. Det visade sig dock att det fungerade bra, och nu efter pandemin väljer många företag att fortsätta arbeta hemifrån, delvis eller helt. Hybridarbete har blivit den nya normen.
Vad är hybridarbete?
Hybridarbete innebär att de anställda har möjlighet att jobba var som helst - på kontoret, hemma eller utomlands. De kan välja själva hur de vill jobba, eller om det finns företagspolicys och schema. Vad som passar bäst beror på företagets storlek, typ av verksamhet och medarbetarnas önskemål.
Fördelar med hybridarbete:
- Flexibilitet: Medarbetarna kan välja hur de vill lägga upp sin arbetsdag, vilket kan leda till ökad produktivitet och bättre balans mellan arbete och privatliv.
- Lägre kostnader: Företaget kan spara pengar på kontorskostnader.
- Större rekryteringsbas: Företaget kan nå kompetenta personer utanför sin geografiska position.
Utmaningar med hybridarbete:
- Sämre teamkänsla: Det kan vara svårt att skapa en stark teamkänsla när medarbetarna inte är samlade på samma ställe.
- Teknik och ergonomi: Många har inte samma ergonomiska arbetsmiljö hemma som på kontoret.
- Säkerhet: Det är viktigt att ha en god cybersäkerhet när medarbetare arbetar på distans.
Hybridarbetsmodeller:
- Flexibel: Medarbetarna kan själva välja hur de vill lägga upp sin arbetsdag.
- Fast: Organisationen bestämmer schemat för distansarbete respektive kontoret.
- Kontorsprioriterat: Medarbetarna tillbringar de flesta arbetsdagar på kontoret.
- Distansprioriterat: Medarbetarna tillbringar de flesta arbetsdagar på distans.
Framtiden för hybridarbete:
Hybridarbete har kommit för att stanna. Det är en flexibel och effektiv arbetsmodell som passar både medarbetare och företag. För att hybridarbete ska fungera optimalt är det dock viktigt att ha en tydlig kommunikation, en god infrastruktur och en välfungerande ledning.
Fem tips för produktivt hybridarbete:
1. Sätt tydliga mål och förväntningar
Det första tipset gäller egentligen alla arbetsmodeller. Att sätta mål och förväntningar som de anställda förstår och är tydliga är A och O. Frågor att besvara innan du implementerar en arbetsmodell kan vara; Hur mycket förväntas personalen vara på kontoret? Finns det specifika dagar man ska komma in till kontoret? Är det ok att arbeta från utlandet?
2. Regelbunden kommunikation med medarbetarna
Sätt upp regelbundna digitala möten för att både prata jobb men även om livet utanför arbetet – detta skapar en bättre teamkänsla!
3. Investera i bra teknik och utrustning
Nätverk som strular, datorer som vägrar starta eller dåligt ljud under mötet är tre problem som påverkar produktiviteten och ökar frustrationen. Satsa därför på teknik som fungerar och som är användarvänlig. Vi hjälper dig att hitta rätt teknik för hemarbetet!
4. Skapa en ergonomisk arbetsmiljö hemma
Många som jobbar hemma saknar ofta rätt förutsättningar för ett ergonomiskt hybridarbete. Ett bra höj- och sänkbart skrivbord och datorstol är två saker som är viktiga att tänka på. Prata därför med dina medarbetare så de har rätt arbetsmiljö för att jobba hemma.
5. Glöm inte cybersäkerheten!
Tyvärr ökar antalet cyberattacker mot företag och något som ökar sårbarheten är hybridarbete. Det gäller att utbilda medarbetarna om riskerna samt att se till att de har uppdaterad utrustning för hög IT-säkerhet.
Hybridarbete kan vara en vinn-vinn situation för både medarbetare och företag. Genom att vara lyhörd och flexibel kan företag skapa en arbetsmodell som fungerar för alla. Vi på Sharp hjälper dig gärna att skapa rätt förutsättningar för ett effektivt hybridarbete både på och utanför kontorets väggar.